Meme Kanseri Nedir?

meme kanseri

Meme kanseri nedir? Meme kanseri belirtileri nelerdir?

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri. Her 8-10 kadından biri hayatı boyunca meme kanserine yakalanma riski taşıyor. Yaş ilerledikçe buna paralel olarak artan meme kanseri eğer erken tanı olmazsa geri dönülmez sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Peki, meme kanseri nedir? Meme kanserinin belirtileri nelerdir?, Meme kanseri tedavisi nasıldır? Meme kanseri tanısı nasıl konur? Günümüzde sıkça yapılan meme estetiği, meme kanserini tetikler mi? Meme kanseri ile ilgili tüm bilinmeyenleri Doç. Dr. Fatma Ümit Malya cevapladı.

Sefaköy Medipol Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Bölümünden Doç. Dr. Fatma Ümit Malya, meme kanseriyle ilgili tüm merak edilenleri acunn.com için yanıtladı.

Meme kanseri nedir? Toplumda görülme sıklığı nedir?

Meme dokusu hücrelerinin anormal ve kontrolsüz çoğalmaya başlaması sonucu oluşan bir hastalıktır. Diğer kanser türleri gibi önce komşu dokulara, sonra çevredeki lenf bezlerine ve vücuda yayılabilir
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü. Her 8-10 kadından biri ömrü boyunca meme kanserine yakalanma riski taşır ve bu risk yaş ile beraber artar.

Meme kanserini artıran risk faktörleri nelerdir? (Meme estetiği, pestisitler, genetik, günlük yaşamdaki alışkanlıklar, beslenme vs. açısından değerlendiriniz.) Özellikle yıllar önce FDA, peynir ve meme kanseri arasındaki ilişkiyi açıklamıştı. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

En önemli risk faktörü kadın olmaktır. İlk adeti 12 yaşından önce görmek, 55 yaşından sonra menapoza girmek, ilk doğumu 30 yaşından sonra yapmak, hiç çocuk emzirmemiş olmak, uzun süreli hormon replasman tedavisi almak, daha önce bir memede kanser tanısı almış olmak, meme biyopsisinde risk arttırıcı bazı hücre değişikliklerinin görülmesi, ailede meme kanseri olması, BRCA1 ve 2 gibi bazı genetik mutasyonlara sahip olmak, daha önce göğüs duvarına ışın tedavisi almış olmak, fazla yağlı beslenmek, alkol tüketimi, ve menapoz sonrası dönemde aşırı kilo alımı risk faktörleri arasında sayılabilir. Meme kanseri tanısı koyulan hastaların büyük bir kısmında herhangi bir risk faktörünün bulunmadığı da unutulmamalıdır.

Burada baktığımızda genetik ve değiştiremeyeceğimiz faktörlerin yanı sıra değiştirebileceğimiz en önemli faktör yaşam alışkanlıkları ve beslenme. Özellikle yağlı protein ağırlıklı beslenme fazla şeker ve hazır paketli gıda tüketimi kesinlikle kontrol edilmeli. Akdeniz tipi besleneme; et ürünlerini ızgara tercih ederek sebze ve meyve tüketme alışkanlığını arttırma mutlaka benimsenmeli. Yağlı kızartmalı hamur işlerinden ve hazır paketli şekerli gıdalardan kesinlikle uzak durulmalı. 

Estetik cerrahinin riski arttırıcı bir etkisi yok ancak taramalarda mamografinin güvernilirliğini azaltabiliyor. Bu sebeple estetik uygulama durumu varsa MR tarama eklemek faydalı olmakta Peynir ile ilgili yapılan o çalışmalarda özellikle krem ve cheddar peynir için böyle bir etki gösterilmiş. Bunlar da en yağlı ve hormon içerebilen peynir grupları. Bu grup dışında günlük peynir ve süt ürünleri tüketmenin olumsuz bir etkisinden söz edilemez

Meme kanseri riskini azaltmanın yolu nedir? Mamografinin önemini açıklar mısınız?

Yukarıda da bahsettiğim gibi en önemli risk azaltıcı faktör beslenme ve hayat alışkanlıkları.
Stresi azaltmak önemli. Günümüzde stresi azaltmak neredeyse imkansız denebilir tabii  özellikle büyük şehirlerde yaşıyorsak ancak stresi dengeleyeci faktörleri hayatımıza ekleyebiliriz.

Mutlaka hepimizin yapmaktan keyif aldığı bir hobi olabilir; müzik resim sinema fotoğraf , evde değişik yemekler yapmak ve daha pek çok sayılabilir. Böyle etkinlikler hem kişinin kendi stresini azaltacak hem de aileyle çocuklarla da beraber yapıldığında beraber geçirilen kaliteli zaman artacaktır. Bu şekilde sakinleştirilmiş bir ruh hali bedenin de daha sağlıklı olmasına muhakkak yardım eder 

Egzersiz tabii ki alışkanlık haline getirilmeli ve hiç bir şey yapılamıyorsa günlük yürüyüş; belki iki durak erken inip eve yürüme, asansör yerine merdiven kullanma gibi küçük değişiklikler bile inanın büyük farklar getirecektir. 

Tabii tüm bunların yanında zamanı geldiğinde mamografi taramalarını yaptırmak oldukça önemli. Çünkü meme kanseri erken tanındığında tam olarak tedavi olan ve olmamış gibi kişinin hayatına devam edebildiği bir hastalık. Mamografi de erken tanı için elimizdeki en önemli ve en güzel silah. 
Lütfen mamografiden korkmayın. Çok acıyabileceği korkusuyla pek çok kadının çekindiğini görüyorum ve hastalarıma diyorum ki 30 saniye süren bir çekimde yaşadığınız acı ne kadar fazla olabilir; çok daha fazlasına muhakkak katlanmışsınızdır. Cevapları evet kesinlikle oluyor…

Meme kanseri taraması hiçbir şikayeti olmayan kadınlara yapılır. Ortalama risk grubundaki kadınlar 20 - 40 yaş arasında, 1-3 yılda bir klinik meme muayenesi olmalı ve meme kanseri konusunda farkındalıkları artırılmalıdır. 40 yaşından itibaren yılda bir kez mamografi ve klinik meme muayenesi yapılmalıdır.

                                                                      kaynak: acunn

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski