Yöresel Lezzet Tarifleri |
İzmir Lezzetleri |
Yerli veya göç sonucunda bu bölgeye gelen Türkler, doğma
büyüme İzmirli olan Rumlar, Sefaratlar, Levantenler sayışma yıllarında Batı
Trakya ve Midilli, Sakız adalarından gelenler, Arnavutlar kültür çeşitliliğini
oluşturuyor. Elbette ki bu kültür zenginliği İzmir mutfağında etkilerini
gösteriyor.
İzmir mutfağında ilk seyirde zeytinyağlı
yemeklerde yerini alan otlar ve sebzeler, balık yemekleri ile
Akdeniz mutfağına yaptığı çağrışım ile dikkat çekiyor.
Zeytinyağı ile tatlanan ot ve sebze yemekleri ile denizden çıkarılan taze balıklardan yapılan yemeklerin lezzetli örneklerine İzmir’le birlikte Seferihisar, Tire, Urla, Karaburun, Foça gibiİzmir`in birbirinden güzel ilçelerinde de rastlamak mümkün.
Meşhur yemekleri Lokma, Keşkek, Boyoz, Kumru, Şevketi Bostan, Revani, Zerde, Sura, İzmir Köftesi ve Tarhana Çorbası gibi lezzetler olarak sıralanabilir.
İzmir Yemek Rehberi yazımızla şehre özgü lezzetler
hakkında ayrıntılı bilgi edinebilir ve şehrin en iyi kafe ve restoranları
hakkındaki tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
Gaziantep Lezzetleri |
Gaziantep konumu itibarıyla tarihi İpek
Yolu üzerinde bulunuyor ve bu coğrafi konum, günümüz itibarıyla çeşitli
kültürlerin harmanlanmasına ve zengin mutfağın temellerinin atılmasına olanak
sağlıyor.
Bu geniş mutfakta yaklaşık 252 özgün lezzet bulunuyor. Gaziantep denildiğinde akla gelen tanınmış yemekleri kebap çeşitleri, lahmacun, yuvalama, beyran gibi et içerikli lezzetler oluyor. Bunların yanında meşhur ve dünyaca ünlü baklava tatlısını ve katmeri de unutmamak gerek.
Gaziantep Yemek Rehberi yazımızla şehre özgü lezzetler
hakkında ayrıntılı bilgi edinebilir ve şehrin en iyi kafe ve restoranları
hakkındaki tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
Konya Lezzetleri |
Konya ili birçok lezzeti sevenlerine sunuyor. Bölgede
yapılan tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin etkileri sofraya taşınmış durumda.
El lezzeti ile yedirilmiş baharat, et, bakliyat,
hamur gibi hammaddeler pişirildikten sonra farklı farklı lezzetleri
meydana getiriyor.
Birbirinden lezzetli yemekleri ve tatlıları ile tanınmış olan Konya mutfağı, her damağa hitap eden birçok seçenek sunuyor. Etli ekmeğin başı çektiği bu mutfak sevenlerine çebiç, fırın kebabı, sac böreği, tatlılardan ise dilberdudağı baklavası sırada yerlerini alıyor.
Konya
Yemek Rehberi yazımızla şehre özgü lezzetler hakkında ayrıntılı bilgi
edinebilir ve şehrin en iyi kafe ve restoranları hakkındaki tüm detaylara
ulaşabilirsiniz.
Edirne Lezzetleri |
Edirne bilindiği üzere Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış
bir şehir, bir bakıma Avrupa’ya yüzünü çevirenlerin ise nihai durağı.
Edirne ciğeri ile bilinen bu şehir anında sembolik
olarak beyaz peynir, kaşağı, ay çiçek yağı ve badem ezmesi ile de
anılıyor. Edirne bölgesinde şeker kamışı, ayçiçeği, buğday, pirinç,
kavun ve karpuz gibi ürünler yetiştiriliyor.
Akıtma, kulaç, katmer, yoğurtlu kulak; mısır unuyla lezzetlenen kaçamak Tatar lezzetlerinden biri olan köbete, malika, etli marul dolması, yöresel lezzetlerden birkaçı olarak Edirne mutfağında yerini alıyor.
Edirne Yemek Rehberi yazımızla şehre özgü lezzetler
hakkında ayrıntılı bilgi edinebilir ve şehrin en iyi kafe ve restoranları
hakkındaki tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
Trabzon Lezzetleri |
Trabzon mutfağı diğer yöresel tatları farklı otları ve
denizinin avantajlarından yararlanarak bizlere farklı bir mutfak sunuyor.
Karalahanadan yapılan yemekler temel lezzetlerden olup hamsinin her çeşidinin yapıldığı yemekler, lahana kavurması, Akçaabat köftesi, Trabzon pidesi, karalahana yemeği, sarması, Trabzon döneri, Laz böreği yöre yemeklerinden.
Hamsinin kırk çeşit yemeği yapılır derler, çok doğru
sofralarda aranan bir lezzet hamsi. Her pişirme tekniği ile lezzetli yemekler
de başyapıt halini alıyor.
Kuymak, Trabzon’un baş tacı olarak bilinen yemeklerinden.
Mısır unu, tereyağı ve peynir ile yapılarak her öğün tüketilebilir bir lezzet
haline geliyor. “Muhlama” veya “Mıhlama” olarak da tanınıyor.
Hatay Lezzetleri |
Tüm ülkelerinin imrenerek gözlediği şehirlerden biri olan
Hatay, bir uygarlık kenti olarak biliniyor.
Hatay’ı keşfetmeye gelen misafirler genelde kilo alıp
dönüyor çünkü bu mutfak birbirinden güzel lezzetleri barındırıyor. Bu mutfak
kahvaltı çok yönlülüğü, sıcak ve soğuk mezeleri ve başlıca yemekleri ile
gelenleri kendisine hayran bırakıyor.
Hatay mutfağının olmazsa olmazı ana yemekten önce sunulan soğuk mezeler olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin biberiye yoğurtulama, humus, süzme yoğurt, kekik salatası, abuğannuç, tuzlu yoğurt, cevizli biber gibi sıralansa kitapları taşıracak birçok meze çeşidi ortaya çıkıyor.
Mezelerden sonra sofraları dolduran lezzetlerin
başında fırında güveç, tepsi kebabı, kâğıt kebabı, içli
köfte geliyor. Hatay mutfağında çoğunlukla dana eti ön plana çıkarak bu
lezzetlerin kaynağını ve püf noktasını tadanlarına gösteriyor. Tatlılardan özel
tat olan künefeyi unutmamak lazım.
Hatay Yemek Rehberi yazımızla şehre özgü lezzetler
hakkında ayrıntılı bilgi edinebilir ve şehrin en iyi kafe ve restoranları
hakkındaki tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
Şanlıurfa Lezzetleri |
Anadolu gibi bereketli, verimli ve zengin topraklarda
yaşamamız bizlere Halil İbrahim sofrasındaki cömertliği, paylaşımı ve
misafirperverliği hatırlatıyor.
Acılı, salçası bol, baharatı çeşitli ve yerinde olan
yemekler bu mutfağın temel kültürünü oluşturuyor. Bu lezzetlerin yanında
bereketli toprakların naçizane ürünleri olan yarma adı verilen
buğdaylar çorbalardaki yerini alıyor.
Çağala aşı, hıttı bastırması, soğan tavası, su kabağı, tatlı bamya, mumbar, acır bastırması yöresel yemekleri arasında yerlerini alıyor. Bunların yanında lebeniye çorbası, içli köfte, Urfa kebabı, borani de bu lezzetler arasında bulunuyor.
Şanlıurfa
Yemek Rehberi yazımızla şehre özgü lezzetler hakkında ayrıntılı bilgi
edinebilir ve şehrin en iyi kafe ve restoranları hakkındaki tüm detaylara
ulaşabilirsiniz.
Kayseri Lezzetleri |
Kayseri de diğer şehirler gibi farklı bir tat farklı bir
dokuya sahip olup mutfak kimliğini elinde tutuyor.
Kayseri ile özdeşleşmiş iki lezzet bulunuyor;
bunlar sucuk ve pastırma olarak Orta Asya’dan gelen Türklere kadar
uzanan bir tarihe sahip.
Açma börek ve kıvrım börek, düğün ve ziyafetlerde yerini alan özel tatlardan. Kayseri mutfağında ağırlıklı olarak etli ve unlu mamuller ortaya çıkıyor. Mantı ise bunlardan en gözde olanı ve yapılan araştırmalarla Kayseri mutfağında yaklaşık olarak 36 çeşit mantı bulunuyor.
Kayseri Yemek Rehberi yazımızla şehre özgü lezzetler
hakkında ayrıntılı bilgi edinebilir ve şehrin en iyi kafe ve restoranları
hakkındaki tüm detaylara ulaşabilirsiniz.